Despre noi

Localitatea Bicaz a fost menționată pentru prima dată în istorie în hrisovul din 12 august 1611 emis de Constantin Movila Voievod ca sat închinat Mănăstirii Bisericani.

De-a lungul timpului datorita activităților ce se bazau pe creșterea animalelor și prelucrarea lemnului Bicazul si-a sporit populatia devenind comună.

După secularizarea averilor mănăstirești când moșia mănăstirii Bisericani a trecut în proprietatea statului, în 1884 se va constitui în zona Bicaz, un Domeniu Regal cu o suprafață de aproximativ 13000 ha.

În acest context Bicazul devine un important centru forestier cu 1800 locuitori cu mai multe gatere acționate hidraulic și o fabrica de cherestea.

Înființarea șantierului ce urma sa construiască Barajul, canalul de aducțiune și Fabrica de ciment a accelerat dezvoltarea comunei Bicaz ca de altfel întreaga zona.

Numărul locuitorilor veniti din întreaga țară a crescut în fiecare an după 1950 ajungându-se în anul 1959, cu un an înainte de terminarea barajului, la un număr de 12134 de persoane.

Au fost construite blocuri de locuințe în cartierele Mărceni și Dodeni, o biblioteca, clădirea Clubului Cimentiștilor, spitalul și liceul din cartierul Ciungi.

La finele anului 1953 se dă în funcțiune noul sediu al Spitalului Unificat de Șantier, având saloane cu 170-180 paturi construit în zona în care se află și în prezent.

In luna iulie 1962 se hotărăște o nouă denumire pentru Spitalul Unificat de Șantier, cea de Spitalul Orășenesc Bicaz.

 

Pe 1 aprilie 2011 spitalul primește o grea lovitură: a fost închis printr-o hotărâre a Guvernului Boc, la propunerea ministrului Sănătății, Cseke Attila și a fost sortit morții timp de peste trei ani.

A fost nevoie de eforturi conjugate și insistente, întinse pe durata mai multor mandate de ministru, pentru a fi readusă la normalitate o situație absurdă

 

După ani de așteptări și foarte multe amânări și promisiuni neonorate, în primul rând prin eforturile primarului de Bicaz, ing. Nicolae Salagean,  marți, 11 noiembrie 2014, spitalul Bicaz a fost redeschis, la eveniment fiind prezent ministrul Sănătății, Mircea Bănicioiu.

 

Astăzi, Spitalul Orășenesc “Sf. Ierarh Nicolae” Bicaz cuprinde mai multe pavilioane și anexe cu 1-2 nivele grupate în aceeași curte:

  • pavilionul I a fost construit in 1953, inițial pentru compartimentele medicină internă, cardiologie, chirurgie (la etaj), în 1968 s-a adăugat un corp de clădire nou pentru obstetrică-ginecologie
  • pavilionul II, o altă clădire cu 2 etaje, a fost construit în anul 1983; în prezent aici își desfășoară activitatea o serie de cabinete medicale, Centrul de permanență și Serviciul de Ambulanță ale orașului.
  • blocul alimentar și magazia de alimente au fost construite în 1953 și renovate în 1984
  • morga, corp separat, situat în partea de Nord a complexului de clădiri, a fost construită tot în anul 1953
  • clădirea fostei centrale termice a fost construită în 1968
  • spălătoria, aflată în vecinătate, a fost construită în același an, 1968