Despre noi

Localitatea Bicaz a fost menționată pentru prima dată în istorie în hrisovul din 12 august 1611 emis de Constantin Movila Voievod ca sat închinat Mănăstirii Bisericani.

De-a lungul timpului datorita activităților ce se bazau pe creșterea animalelor și prelucrarea lemnului Bicazul si-a sporit populatia devenind comună.

După secularizarea averilor mănăstirești când moșia mănăstirii Bisericani a trecut în proprietatea statului, în 1884 se va constitui în zona Bicaz, un Domeniu Regal cu o suprafață de aproximativ 13000 ha.

În acest context Bicazul devine un important centru forestier cu 1800 locuitori cu mai multe gatere acționate hidraulic și o fabrica de cherestea.

Trecut și prezent spital Bicaz

Trecut si prezent Spital Bicaz – pentru toti cei care nu au reusit sa ajunga astazi la "Porti deschise" si, in special, pentru tot personalul SOB de serviciu

Publicată de Spitalul Orășenesc "Sf. Ierarh Nicolae" Bicaz pe 11 Noiembrie 2016

Înființarea șantierului ce urma sa construiască Barajul, canalul de aducțiune și Fabrica de ciment a accelerat dezvoltarea comunei Bicaz ca de altfel întreaga zona.

Numărul locuitorilor veniti din întreaga țară a crescut în fiecare an după 1950 ajungându-se în anul 1959, cu un an înainte de terminarea barajului, la un număr de 12134 de persoane.

Au fost construite blocuri de locuințe în cartierele Mărceni și Dodeni, o biblioteca, clădirea Clubului Cimentiștilor, spitalul și liceul din cartierul Ciungi.

La finele anului 1953 se dă în funcțiune noul sediu al Spitalului Unificat de Șantier, având saloane cu 170-180 paturi construit în zona în care se află și în prezent.

In luna iulie 1962 se hotărăște o nouă denumire pentru Spitalul Unificat de Șantier, cea de Spitalul Orășenesc Bicaz.

 

Pe 1 aprilie 2011 spitalul primește o grea lovitură: a fost închis printr-o hotărâre a Guvernului Boc, la propunerea ministrului Sănătății, Cseke Attila și a fost sortit morții timp de peste trei ani.

A fost nevoie de eforturi conjugate și insistente, întinse pe durata mai multor mandate de ministru, pentru a fi readusă la normalitate o situație absurdă

 

După ani de așteptări și foarte multe amânări și promisiuni neonorate, în primul rând prin eforturile primarului de Bicaz, ing. Nicolae Salagean,  marți, 11 noiembrie 2014, spitalul Bicaz a fost redeschis, la eveniment fiind prezent ministrul Sănătății, Mircea Bănicioiu.

 

Astăzi, Spitalul Orășenesc “Sf. Ierarh Nicolae” Bicaz cuprinde mai multe pavilioane și anexe cu 1-2 nivele grupate în aceeași curte:

  • pavilionul I a fost construit in 1953, inițial pentru compartimentele medicină internă, cardiologie, chirurgie (la etaj), în 1968 s-a adăugat un corp de clădire nou pentru obstetrică-ginecologie
  • pavilionul II, o altă clădire cu 2 etaje, a fost construit în anul 1983; în prezent aici își desfășoară activitatea o serie de cabinete medicale, Centrul de permanență și Serviciul de Ambulanță ale orașului.
  • blocul alimentar și magazia de alimente au fost construite în 1953 și renovate în 1984
  • morga, corp separat, situat în partea de Nord a complexului de clădiri, a fost construită tot în anul 1953
  • clădirea fostei centrale termice a fost construită în 1968
  • spălătoria, aflată în vecinătate, a fost construită în același an, 1968