Antibioticele

Utilizarea responsabilă a antibioticelor

Majoritatea oamenilor știu că antibioticele sunt folosite pentru tratarea diferitelor tipuri de infecții.

De-a lungul timpului, milioane de vieți au fost salvate datorită folosirii lor. Ceea ce însă nu știe multă lume, este faptul că ele nu sunt eficiente în toate cazurile în care este prezentă o infecție, mai ales dacă un virus este responsabil pentru aceasta.

Folosirea incorectă a antibioticelor a dus la o rezistență a bacteriilor la antibiotice, fapt care constituie o problemă gravă.

Cel mai cunoscut exemplu este stafilococul auriu meticilino-rezistent (MRSA). În cele ce urmează vom vedea când este cazul să folosim antibioticele și vom afla mai multe despre ce înseamnă rezistența microbiană, consecință a utilizării neadecvate a antibioticelor.

Rezistența microbiană reprezintă capacitatea unor germeni patogeni de a supraviețui și de a se multiplica în prezența antibioticelor. În ultimele decade, a devenit un fenomen alarmant.

Numărul microorganismelor care au devenit rezistente la antibiotice a crescut în ultima perioadă, în mare parte și datorită utilizării neadecvate a antibioticelor.

Atunci când se utilizează un antibiotic, bacteriile sensibile la acesta sunt distruse, dar cele rezistente pot supraviețui si se pot multiplica. Acestea sunt de obicei rezistente la antibioticele uzuale sau pot fi rezistente față de orice antibiotic.

Acest lucru poate cauza infecții severe care necesită antibiotice mai puternice și totodată și mai scumpe, spitalizare sau chiar intervenții chirurgicale.

Cu toate acestea, în unele cazuri, aceste infecții pot cauza moartea. Rezistența microbiană poate apărea oricând în timpul folosirii antibioticelor, de aceea este foarte important ca ele să fie utilizate în mod justificat.

În septembrie 2003, CDC (Centrul pentru controlul și prevenția bolilor) a lansat o campanie pentru responsabilizarea populației în vederea folosirii corespunzătoare a antibioticelor.

Pe lângă aceștia, furnizorii de servicii medicale și pacienții joacă un rol important în reducerea folosirii inadecvate a antibioticelor. 

Recomandări pentru pacienți

 • Cereți medicului dumneavoastră informații despre rezistența microbiană

 • Utilizați medicamente simptomatice atunci când e necesar, fără a recurge la antibiotice

 • Respectați întocmai tratamentul prescris de medic, atât din punct de vedere al duratei, cât și al concentrației recomandate

 • Eliminați medicamentele nefolosite conform reglementarilor în vigoare

 • Întrebați medicul despre vaccinurile recomandate, pentru a putea preveni infecțiile și reduce folosirea antibioticelor

 • Luați medicamentele întocmai cum v-au fost prescrise, fără a omite nici o doză și fără a întrerupe tratamentul, decât dacă ați fost sfătuit de către medicul dumneavoastră

 • Nu utilizați antibiotice pentru tratamentul infecțiilor provocate de virusuri, deoarece sunt ineficiente. Ele se folosesc pentru tratamentul infecțiilor provocate de bacterii

 • Nu cereți medicului de familie să vă prescrie antibiotice, decât dacă acesta consideră că este cazul

 • Antibioticele sunt prescrise pentru a vă trata infecția dumneavoastră curentă, nu le păstrați pentru a le folosi ulterior

 • Nu trebuie să luaţi antibiotice care au fost recomandate altor persoane chiar dacă acestea au avut o infecție asemănătoare cu a dumneavoastră

În unele cazuri o infecție provocată de o bacterie nu se vindecă în urma unei cure de tratament cu un antibiotic, iar una dintre cele mai frecvente cauze se datorează rezistentei la antibioticul utilizat pe care o dezvoltă bacteria care a provocat infecția.

Acest lucru înseamnă că bacteriile pot supraviețui sau chiar se pot înmulți, în ciuda tratamentului cu antibiotic.

Ele pot deveni rezistente la antibiotice din numeroase motive.

Utilizarea responsabilă a antibioticelor poate ajuta la reducerea șanselor de dezvoltare a rezistenței bacteriene.

sursa: https://www.telios.ro/blog/2018/4/10/utilizarea-responsabila-a-antibioticelor

 
antibiotic

Când trebuie sa urmam un tratament cu Antibiotic și când Nu?
Despre utilizarea corecta a antibioticelor.

Utilizarea corectă a antibioticelor și evitarea rezistenței la antibiotic

Dezvoltarea antibioticelor a reprezentat unul dintre marile descoperiri în medicina modernă. Antibioticele pot combate cu succes infecțiile care pun în pericol viața pacienților.

Dar din cauza utilizării necorespunzătoare a antibioticelor tot mai multe bacterii devin rezistente la antibiotice si  in cazul unor infecții viitoare acestea devin ineficiente.

De aceea este deosebit de important să utilizați corect antibioticele.

Antibioticele sunt extrem de eficiente, însă ele sunt folosite prea des iar utilizarea necorespunzătoare este larg răspândită.

Acest lucru a făcut ca multe tipuri diferite de bacterii să devină rezistente (nereactive) la antibiotice. Deoarece rezistența a devenit frecventă, multe boli nu pot fi tratate la fel de bine ca în trecut.

Atunci când utilizați antibiotice, este important să cunoașteți următoarele aspecte pentru a preveni rezistența și reactiile adverse:

 • Antibioticele sunt eficiente numai împotriva bacteriilor. Multe infecții comune sunt de obicei cauzate de viruși. Acestea includ infecții respiratorii cum ar fi tusea, răceala, bronșita sau gripa.
 • Dacă v-au fost prescrise antibiotice este important sa respectati numarul de zile ale tratamentului. Nu intrerupeti administrarea chiar daca va simtiti mai bine.
 • Luați antibiotice numai dacă este absolut necesar să faceți acest lucru. Antibioticele sunt necesare pentru a trata infecțiile bacteriene grave, cum ar fi infecțiile pulmonare sau meningitele. Nu este cazul sa urmati un tratament cu antibiotice atunci cand suferiti de raceala sau gripa. Antibioticele nu va vor ajuta, deoarece antibioticele luptă doar împotriva bacteriilor, nu si a virusilor. Antibioticele pot avea, de asemenea, efecte secundare, inclusiv reacții alergice,tulburari gastrointestinale și infecții fungice.

-Nu omiteti dozele si respectati intervalul de timp intre doze.

-Nu luați antibiotice prescrise pentru altcineva. Este posibil ca antibioticul să nu fie potrivit pentru boala dumneavoastră.

Utilizarea excesivă și necorespunzătoare ale antibioticelor provoacă efecte secundare și, pe termen lung, reduce eficacitatea acestora.

Cauza rezistentei la antibiotice:

Bacteriile rezistente la antibiotice se dezvoltă ca urmare a adaptării naturale, a schimbărilor spontane ale ADN-ului (mutații) sau atunci când bacteriile diferite schimbă gene unele cu celălalte. Genele poartă toate informațiile genetice ale unei celule. Bacteriile devin rezistente dacă „iau” informațiile genetice care induc rezistența de la alte bacterii și le folosesc ca un scut protector împotriva antibioticelor.

Dacă antibioticele nu sunt luate suficient de mult timp, bacteriile care cauzează infecția pot supraviețui în interiorul corpului. Aceasta crește riscul revenirii infecției. De asemenea, bacteriile rămase s-ar putea adapta și ar putea deveni rezistente.

Utilizarea antibioticelor cu spectru larg, care luptă împotriva multor tipuri diferite de bacterii, crește probabilitatea ca o varietate mare de bacterii să devină rezistente.

Dacă bacteriile sunt rezistente la mai multe antibiotice în același timp, ele sunt numite bacterii multirezistente.

Bacteriile multirezistente se găsesc adesea în spitale, deoarece există foarte multe microrganisme  în spitale și multe antibiotice diferite sunt utilizate.

Prin urmare, este foarte important ca regulile de igienă din spitale să fie respectate cu atenție – și acest lucru ajută la prevenirea rezistenței bacteriilor.

Care sunt bacteriile rezistente la antibiotice și de ce sunt periculoase?

Tulpinile bacteriilor „streptococi” și „stafilococi” sunt adesea rezistente la antibiotice. Un exemplu este Stafilococul auriu rezistent la meticilină .

Tulpinile rezistente de bacterii nu mai pot fi tratate cu succes cu antibiotice și se pot multiplica liber. Infecțiile cauzate de aceste bacterii durează mult mai mult pentru a se trata. Acest lucru poate avea consecințe grave, în special pentru copiii mici și persoanele cu imunitatea scazuta, cum ar fi persoanele în vârstă și bolnavii cronici.

Sfaturi de care trebuie sa tineti cont atunci cand urmati un tratament cu antibiotice.

Este important să cunoașteți următoarele aspecte atunci când urmati un tratament cu antibiotice:

 • Comprimatele pot fi injumatatite numai daca exista o linie mediana pentru rupere iar injumatatirea comprimatelor este avizata in prospect.
 • Antibioticele sunt administrate de obicei cu apă, deoarece administrarea lor împreună cu sucuri de fructe, produse lactate sau alcool pot afecta modul în care organismul absoarbe unele medicamente, inclusiv antibioticele. După administrarea de antibiotice, este posibil să trebuiască să așteptați până la trei ore înainte de a consuma sau a bea orice produs lactat. Sucul de grapefruit și suplimentele alimentare care conțin minerale precum calciul pot, de asemenea afecta eficacitatea antibioticelor.  Aceste aspecte depind si de tipul de antibiotic folosit. Va rog, consultati prospectul sau intrebati medicul sau farmacistul.
 • Administrarea antibioticelor se face la 24h sau 12h sau 8h chiar si la 6h. Va rog respectati indicatiile medicului dvs. De asemenea, unele antibiotice se iau inainte sau dupa masa, consultati prospectul sau discutati cu medicul sau farmacistul.
 • Deoarece antibioticele pot interacționa cu alte medicamente, este important să ii spuneți medicului dumneavoastră dacă luați și alte medicamente.

Antibioticele nu sunt întotdeauna răspunsul.

Pentru a combate rezistența la antibiotice și a evita reacțiile adverse, trebuie să utilizăm antibioticele în mod corespunzător. Aceasta înseamnă utilizarea antibioticelor numai atunci când este necesar și, dacă este necesar, utilizarea corectă a acestora.

Tabelul bolilor si necesitatea tratamentului cu antibiotic.

Boala/ Afectiune Cauza (Virus/ bacterie) Antibiotic? (Da/Nu)
Raceala Virus Nu
Bronsita/ raceala la plamani Virus Nu
Tuse convulsiva Bacterie Da
Gripa Virus Nu
Durere in gat si febra cauzata de infectia cu streptococi Bacterie Da
Durere in gat Virus Nu
Otita medie Virus Nu
Infectii ale tractului urinar Bacterie Da


Antibioticele nu luptă împotriva infecțiilor cauzate de viruși precum răcelile, gripa, gâtul inflamat și bronșita. Chiar și multe infecții ale sinusurilor și urechilor se pot trata fără antibiotice.

Administrarea de antibiotice pentru infecțiile virale, cum sunt răcelile, gripa, gâtul inflamat și bronșita:

 • Nu va vindeca infecția.
 • Nu va împiedica raspandirea bolii.
 • Nu vă va ajuta să vă simțiți mai bine.
 • Poate provoca reactii adverse inutile.
 • Poate contribui la rezistența la antibiotice.

Odihna, aportul de fluide și medicamentele fără prescripție medicală (OTC) pot fi cele mai bune opțiuni de tratament pentru simptomele asociate infecțiilor virale. Chiar si in cazul medicamentelor fara prescriptie medicala cititi prospectul si intrebati medicul/ farmacistul daca aveti nelamuriri.

Ce puteti face in cazul unei infectii virale:

Pentru a vă simți mai bine atunci când dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți o infecție virală:

 • Adresați-vă medicului  sau farmacistului dumneavoastră în legătură cu opțiunile de tratament care pot ajuta la reducerea simptomelor.
 • Consumati mai multe lichide.
 • Odihniti-va.
 • Utilizati un umidificator cu vapori reci sau spray-uri nazale cu apa de mare pentru a usura congestia nazala.
 • Pentru durerile in gat utilizati pastile de supt sau spray-uri cu substante analgezice, antibacteriene,anestezice locale, disponibile in farmacii. (Nu administrati pastile de supt la copiii mai mici de 6 ani).
 • Utilizați mierea pentru a ameliora tusea si pentru efectul sau antimicrobian. (Nu dați miere unui copil cu vârsta de sub un an.)
 • Dacă sunteți diagnosticat cu gripa, există medicamente antivirale împotriva gripei, care sunt disponibile numai cu prescriptie medicala. Exemple: Zanamivir,oseltamivir.

Sfaturi pentru prevenirea infecțiilor:

1.Spălați-vă des pe maini

 • Folosiți săpun și apă.
 • Spălați-va pentru cel puțin 20 de secunde.
 • Utilizați un gel pentru maini pe bază de alcool dacă sapunul si apa nu sunt disponibile.
 • Spălați-va pe maini înainte de a prepara sau consuma alimentele.
 • Spălați-vă pe maini după folosirea toaletei, dupa ce ati schimbat scutecul, dupa strănut, dupa tuse, dupa aruncarea gunoiului și întoarcerea acasă din locurile publice.
 • Spălați-va înainte și după tratarea unei tăieturi sau rani sau în apropierea unei persoane bolnave.

2.Acasa

 • Nu împărțiți obiecte personale, cum ar fi prosoapele, lamele de ras, pensetele și instrumentele de tăiat unghiile.
 • Păstrați bucătăria și băile curate.
 • Nu puneți pe mesele de bucătărie, pungi sau genti cu care ati fost afara.
 • Spălați rănile cu săpun și apă. Puteti utiliza produse cu antibiotice fără prescripție medicală, cum ar fi neomicina sau bacitracina, pentru aplicare cutanata.

Autor: Sara Saijari